Tryk på et tal i billedet for en beskrivelsen af salaten.

1.     Almindeligt hovedsalat:
  Rodeskiven skæres af, hovedet deles i blade. De skylles, slynges eller duppes fri for vand i et klæde. Rives i mindre stykker.
    Wondersalat:
Grove blade fjernes. Behandles som hovedsalat. Er det inderste salathoved fast, kan det snittes med en kniv.

2.     Cossalat: (israelsk eller romainesalat)     
  
Importeres fra 1/12-1/4. Kan dyrkes her i landet. Skær rodeskiven af. Skyl bladene. Dup dem tørre. Snit dem  på tværs i 3cm brede stykker. Meget sprøde og velsmagende salat.

3.     Icebergsalat:  
  
Importeres fra 1/12-1/4. Kan dyrkes her i landet. Meget fast i hovedet. De yderste blade fjernes, hvis de er grimme. Salaten skylles, skæres i kvarte og snittes groft. En sprød og velsmagende salat.

4.     Julesalat:
 
Skær rodskiven af.  Skær rodstokken ud med et kegleformet snit. Det er rodstokken, der indeholder et stof, som af og til gør julesalat bitter. Skyl salaten og snit den på tværs, ikke for fint. Sprød og pikant salat.

5.     Fennikelknold:
  
Danske fennikel fås først på efteråret, 
senere kommer de importerede. Fennikel er 
sprød og har en behagelig lakridsagtig smag. Skær rodskiven  af. Skyl knolden. Flæk den  på langs. Skær toppen af. Skær rodstokken ud med to skrå snit. Snit knolden i tynde skiver. Kan anvendes som selvstændig salat eller som fyld i andre salater.



Til Top
 

6.     Avocado:  
Der forhandles to typer her i landet. En grøn med glat skind eller en brunlig med knudret skind. Det er ligegyldigt hvilken vi anvender, de smager ens. Avocado skal være moden, før de spises. Mærk hvor stilken har siddet, om den virker som blødt smør. frugten skylles flækkes på langs og stenen fjernes. Skindet pilles forsigtigt af. Avocadokødet skæres forsigtigt ud i strimler eller terninger.
Læg det omgående i marinaden, for at undgå misfarvning.   Avocado kan spises som selvstændig salat, men blandes som regel med andre salater, eller grønsager.

7.     Bladselleri:
  
Dyrkes både hvide og lysegrønne. Det er samme plante, blot har den blege ikke fået lys under dyrkningen. Selv om de hvide bladselleri stadig er den mest foretrukne, bør man altid vælge den lysegrønne. Den er ikke så træet, er mere sprød end den hvide og har mere smag end den. Skær den lille rod af. Del den i stilke og skyl hver stilk grundigt.
Stilkene kan eventuelt skrælles for træede tråde, på den ene side. Skær bladene af. Snit stilkene i ca. ½ cm. tykke skiver på tværs. Blandes med andre grønsager eller salater.

8.     Brøndkarse:
 
Brøndkarse kan fås det meste af året. Dog ikke lige i midtvinteren. Forhandles i bundter og fås ofte kun på bestilling. Brøndkarse skylles og nippes for de grove stængler. Spises som selvstændig salat eller med andre salater. Kan dyrkes i haven.

 

 

 

 Index