Kartoffelsuppe

Ingredienser: 

3/4 kg. Melede kartofler
1/2 Selleri
2-3 Porrer
2 Løg
25 g. Smør

Krydderbuket:
1 Laurbærblad
1 Lille bundt persille
1 Stor kvist Timian
ca. 1 1/2 l. Suppe (evt. vand med kødkraftblok)
ca. 1 dl. Piskefløde

Pynt:
8 Skiver maskinskåret Bacon
Fintklippet Purløg

 

 

Fremgangsmåde:

Skræl kartofler og selleri. Skær begge dele i mindre stykker. Rens porrerne og skær dem i tynde ringe. Læg de grønne porreringe i koldt vand og gem til senere brug.
Læg de hvide porreringe i en gryde sammen med kartoflerne, selleri, finthakket løg og smør. Lad grøntsagerne snurre lidt uden at brune.
Bind krydderbuketten sammen og læg den i gryden. Tilsæt suppen.
Dæk gryden med låg og kog suppen ved svag varme, indtil alt er mørt.
Fjern krydderbuketten. Gnid suppen gennem en sigte eller findel den på en blender ad. 2-3 gange.
Hæld suppen tilbage i gryden. Tilsæt fløden og de grønne porreringe. Kog suppen igennem, indtil porrerne er møre. Smag til med salt og hvid peber. Spæd evt. suppen op med vand, hvis den virker for tyk.
Klip bacon i små stykker på tværs. Rist dem på en pande og læg dem på fedtsugende papir.

 

 


Kold kartoffelsuppe

 Ingredienser:

1/2 kg. Skrællede kartofler
2-3 Porre
2 Store løg
1 1/4 L. Hønsebouillon
1-2 dl. Piskefløde

 

 

 Fremgangsmåde:

Kartofler. porre og løg snittes fint, og koges møre i hønsebouillonen.
Nør alt er mørt pureres suppen gennem en sigte, og smages til med salt og peber.
Suppen sættes til køling.
Når suppen er kold, røres 1-2 dl. piskefløde i den.
Suppen stilles i køleskabet så den kan blive iskold
Fordel suppen i bouillonkopper eller små skåle, og drys med en blanding af finthakket kørvel og fintklippet purløg over.

 

Servering:
Kan serveres som en forret sammen med hvidløgsflute.